• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

chaos-angel

Kalendarz

pn wt sr cz pt so nd
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 01

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Archiwum

  • Styczeń 2014
  • Grudzień 2011
  • Sierpień 2011
  • Listopad 2008
  • Grudzień 2007
  • Listopad 2007
  • Październik 2007
  • Lipiec 2007
  • Czerwiec 2007
  • Kwiecień 2007
  • Styczeń 2007
  • Sierpień 2006
  • Lipiec 2006
  • Czerwiec 2006
  • Maj 2006
  • Kwiecień 2006
  • Marzec 2006
  • Luty 2006
  • Styczeń 2006
  • Grudzień 2005
  • Listopad 2005
  • Październik 2005
  • Wrzesień 2005
  • Czerwiec 2005
  • Maj 2005
  • Kwiecień 2005
  • Marzec 2005
  • Luty 2005
  • Styczeń 2005
  • Grudzień 2004
  • Listopad 2004
  • Październik 2004
  • Wrzesień 2004
  • Sierpień 2004
  • Lipiec 2004
  • Czerwiec 2004
  • Maj 2004
  • Kwiecień 2004
  • Marzec 2004
  • Luty 2004
  • Styczeń 2004
  • Grudzień 2003
  • Listopad 2003
  • Październik 2003
  • Wrzesień 2003

Archiwum grudzień 2005, strona 2


< 1 2 3 >

Bez tytułu

No bo qrna jednak bez tej prezerwatywy to lepiej jest...
02 grudnia 2005   Komentarze (3)

Bez tytułu

No to się fqrwe najeździłem... jakieś 30 km od mojej wioski spieprzył się samochód na tyle skutecznie, że unimożliwiło to nam dalszą podróż... przed chwilą wróciłem do domku...
Do szkoły więc jutro z samego rańca. Moze to i lepiej...?
02 grudnia 2005   Komentarze (1)

Bez tytułu

Zima jest pozytywna, bo snieg odbija promienie słoneczne. Jasno jest, choć w sumie nie powinno...
No i w lesie nigdy nie jest tak cicho, jak podczas, gdy drzewa są mocno przypruszone białą pokrywą...
02 grudnia 2005   Komentarze (1)

Bez tytułu

Teraz nieco z kawowych przyuważeń...
Kupowaliście kiedyś w sklepie kawę...? No, mi też się zdarzyło, nic w tym niesamowitego tak naprawdę, chodzi mi raczej o sam produkt kawowy w postaci zmielonych ziaren szuszonych kawowników... albo czegoś w tym stylu;)
Potem taki zmielony miał kawowy zalewa się wrzątkiem... i przeważnie smakuje ok, nie zahaczam ofkoz o takie debeściackie rzeczy jak sławna na całej szerokości Polski Sido czy inny syf, do którego ci ludzie używają tego wszystkiego co spadło w normalnej fabryce (?) kawy na ziemię, a więc przeważnie piachu i tego, co pracownicy wnieśli do hali na podeszwach swoich butów, a niekiedy nawet trafia się ziarenko kawy, zabłąkane gdzieś pośród tego, co ludzkość nazywa brudem... nie mówimy tu właśnie o tym, ale o normalnej kawie, może być nawet coś w stylu Czibo...
Właśnie coś takiego mam w kubku; jest nawet ok, ale wczoraj/przedwczoraj piłem kawę pochodzenia bodajże niemieckiego (tzn. z niemiec, a nie z niemieckich kawowników;)). I teraz ofkoz - zauważone różnice.
Minus kawy niemieckiej to to, że jest (była) niezmielona. W ziarenkach kawownika, a nie w (prze)miale. Jeśli mieli się samemu kawę, do czego nie mam cierpliwości (choć cierpliwy ze mnie człek), przewaznie pozostają w niej niedomielone cząsteczki, grudki, ziarenka kawownika, które nie uległy całkowitemu rozpadowi na (prze)miał. Kiedy zalewa się takie zmielone i niedomielone coś, podczas picia czuje się, jak do jamy gębowej vel. buzi vel. ust dostają się te większe cząsteczki kawownika, które to powinny sobie grzecznie leżeć, spoczywać i odpoczywać na dnie kawowego kubka, tworząc wraz z innymi zmielonymi ziarenkami pod wpływem cieczy harmonijną warstewkę czarnej mazi. Minus wielki.
Plusem kawy zza zachodniej grani jest to, że tworzy ona po dodaniu wrzątku coś na kształt rzadkiej smoły; mianowicie nie ma kawa literalna (ta z wrzątkiem) konsystencji brązowej, albo ciemnobrązowej, nawet przypominającej niekiedy... no wiadomo co, ale kiedy nabiera się tego na łyżeczkę i powoli wylewa do zbiorniczka większego w którym trzymany jest nasz napój (qbek, tak, inteligentni zgadli), widać czarną ciecz, tak, jak to jest w bajkach i innych niesamowitych opowieściach, wierszach i poezjach, gdzie mówi sięo kawie w sposób idealistyczny, jako że jest czarna jak piekło, czy coś innego, może jama albo głęboka dziura. Właśnie ta kawa zachowuje się tak jak w opisie, jest czarna i jednolita.
Kawa polska natomiast, wspomniana wcześniej Czibo, jest jakaś w huj brązowa... widać prawie wodę kiedy ją się na łyżeczkę nabiera i te małe drobinki, które zapewne mają dawać jej kolor... do dupy, duży minus.
Ciekawym atrybuem kawy jest jej... pianka. Naturalna, ne dodawana specjalnie, dorabiana i przyklejana, ale ta po zalaniu wrzątku. Polska niestety wysiada przy tym, niemiecka niekiedy to ma, amerykancja wysuwa się tu na pierwszorzędne prowadzenie.
No i dochodzimy, prze Państwa, do smaku. Polska tak mi przeżarła qbki smakowe, że odczuwam to jako normalną kawę, niestety nie aż tak dobrą... Amerykancka ma dziwny posmak cynamonu, orzechów i innych dziwnych rzeczy, niekiedy jest nieco kwaśna. Podobnie jest z niemiecką, ta jednak ma w sobie jeszcze nutkę goryczy...
Przeczytane: podobno najlepsza i najdroższa kawa na świecie jest otrzymywana z gówna lisa, który uprzednio wpierdala kawowe ziarenka, a potem pan i pani przychodzą, grzebią w ekskrementach i wyławiają przetrawione kawiaszcze ziarnka... podobno chodzi koło 300$ za kilogram...
Tak na marginesie: nie lubię sobie robić jedzenia. Moja Panienka natomiast, mieszkając na stancji, robi sobie go codziennie... wkurwił bym się na obiad, że muszę go robić tak często... zapewne zdegradowałbym posiłki do kiełbasy, keczupu/majonezu i pieczywa...
Pozdrawiam.
01 grudnia 2005   Komentarze (4)
< 1 2 3 >
Chaos_angel | Blogi